DANS EĞİTMENİNİN GÖZÜNDEN ÜLKE LİDERİ VE DANSA VERDİĞİ ÖNEM
Başarılı Dans ve Bale Eğitmeni İmer Sema Gürman, dansın Atatürk ile olan bağlantısını anlattığı yazısı ile Bizdenbil Gazetesinin yıl sonu özel sayısında. Kadın ile erkeği bir araya getiren eğlence ve dansa verilen tepkileri, Atatürk'ün dans devrimini ve ayrıntılarını bu yazıda bulacaksınız. İşte Ödüllü Dans ve Bale Eğitmeni İmer Sema Gürman ile ilgili bilinmeyenler ve dansın Mustafa Kemal Atatürk için önemi.
ATATÜRK VE DANS
Küçük yaşlardan itibaren birbirinden uzaklaştırılan kız ve erkek çocukları, yan yana gelince birbirlerine sadece insan olarak bakabilecekler miydi? Yoksa çocukluklarından itibaren beyinlerine kazınan cinsel obje olarak mı bakacaklardı? Erkekle kadın yan yana gelince ne olurdu? Dürtülerin kontrol altına alınması insan olma özelliği değil miydi? Bu yüzden kız ve erkek çocuklarının küçük yaşlardan itibaren yan yana olması, birbirlerine cinsel obje olarak değil insan olarak bakabilmeyi öğrenmeleri gerekmez miydi? Peki tüm bu kaygıların giderilmesinde dansın yeri neydi?
BİR ATATÜRK HARİTASIYLA DEVAM EDELİM
29 Ekim 1925 Cumhuriyet Balosu, fresko gazinosunda olmuştu. İlk dansı Fransa elçisinin kızı ile açan Atatürk geç vakte kadar hiç dans etmeyen birkaç genç subay görmüş, subaylar da kadınların kendileriyle dansa kalkmadıklarını söylemişti. Bunun üzerine Atatürk şunlari dile getirdi.
“Arkadaşlar, dünyada hiçbir kadının, üzerinde subay üniforması taşıyan bir Türkle dans etmek istememesini kabul edemem. Şimdi size emrediyorum. Dağılın salona! Marş! Marş! Dans!”
Ankara’da cuma akşamları danslı toplantılar düzenlenmeye başlanmış ve ortaya yeni bir meslek çıkmıştı; dans öğretmenliği artık daha da yaygın bir hâl alacaktı.
Yazımın sonlarını şu sözlerle bitirmek isterim. Denilebilir ki dans devrimini yapan ve yürüten tek başına Atatürk’tür ve biz bugün kadın erkek bir arada isek, kadın erkek bir arada gülebiliyorsak, kadın erkek bir arada dans edebiliyorsak, bunu Atatürk’e borçluyuz. Kim derdi ki devrim gülmek, dans etmek. Kim derdi ki devrim güldürmek, dans ettirmek.
1981 yılında İstanbul’da doğdu. 10 yıl bale eğitiminin ardından Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Dans Ana Sanat Dalında anatomi, bale ve çağdaş dans, performans sanatı eğitimi aldı ve dans ana sanat dalı lisans bölümünü bitirdi. Özel öğrenci olarak Yıldız Teknik Üniversitesi’nde yüksek lisans ve doktora derslerine katılma hakkını elde etti.
SESİLYA YENİ ŞARKISIYLA YILIN SON BOMBASINI PATLATTI
Günah Keçisi adlı video klibi ile beğeni toplayan, farklı tarzı ve ağır duruşu ile beğeni toplayan Sesilya "Ben Sensiz Yaşayamam Ki" adlı yeni klibini dinleyicilerinin ve takipçilerinin beğenisine sundu.