Sağlık

PSİKOLOJİNİN ÇOCUKLUK VE YETİŞKİNLİK ÜZERİNDEKİ ETKİSİ BİZDENBİL GAZETESİ HAFTA SONU KÖŞESİNDE

Başarılı Yaşam Koçu ve Profil Analiz Uzmanı Salih Emrah, hafta sonu yazısında psikolojinin insan hayatındaki etkisini hafta sonu köşesine taşıdı. İşte Salih Emrah'ın psikolojinin insan hayatındaki etkileri anlattığı yazısı.

Psikoloji, insan yaşamının ve geçimin her alanında önemli bir rol oynar. Örneğin, iş yerinde nasıl iletişim kurduğumuz, stresle nasıl başa çıktığımız veya bir takımda nasıl çalıştığımız gibi konularda psikolojik faktörler etkilidir. Aynı şekilde aile ilişkilerimiz, arkadaşlıklarımız ve hatta kendimizle olan ilişkimizde de psikolojinin etkisi büyüktür.

Psikoloji, temelde insan davranışlarını, düşüncelerini ve duygularını anlamaya çalışan bir bilim dalı. Bu yüzden yaşamımızın her alanında, bizi biz yapan şeylerin oluşmasında rol oynuyor. Örneğin, çocukken yaşadıklarımız yetişkinlikte nasıl davrandığımızı etkiler. Ya da bir işte başarılı olup olmamamız, motivasyonumuzla ve özgüvenimizle yakından ilgilidir.

İnsan ilişkilerinde de psikolojinin etkisi büyüktür. Sevdiğimiz insanları seçmemiz, onlarla nasıl iletişim kurduğumuz, hatta çatışma çözmemiz bile psikolojik faktörlere bağlıdır.Peki, diyelim ki yeni bir işe başladın. Orada başarılı olup olmaman, büyük ölçüde psikolojik faktörlere bağlı. Örneğin, kendine güvenen, girişken biriysen yeni arkadaşlıklar kurman ve işteki sorumluluklarını kolayca alıp götürmen daha kolay olur. Ya da tam tersi, utangaç ve çekingen biriysen kendini ifade etmekte zorlanabilir, bu da iş arkadaşlarınla arana mesafe koyabilir.

Nasıl düşünüyorsun, bu örnekten yola çıkarak başka bir durum düşünebilir misin?

Başka bir örnek verelim. Diyelim ki arkadaşınla tartıştınız. Bu tartışmadan nasıl etkilendiğin, ne kadar üzüldüğün ya da kızdığın tamamen senin kişiliğinle, geçmiş deneyimlerinle ilgili. Yani psikolojik yapınla. Ya da diyelim ki sevgilinle ayrıldınız. Bu ayrılığın etkisi de kişiden kişiye değişir. Bazıları kendini çok kötü hissederken, bazıları daha güçlü çıkar.Psikoloji, temelde insan davranışlarını, düşüncelerini ve duygularını anlamaya çalışan bir bilim dalı. Bu yüzden yaşamımızın her alanında, bizi biz yapan şeylerin oluşmasında rol oynuyor. Örneğin, çocukken yaşadıklarımız yetişkinlikte nasıl davrandığımızı etkiler. Ya da bir işte başarılı olup olmamamız, motivasyonumuzla ve özgüvenimizle yakından ilgilidir.

İnsan ilişkilerinde de psikolojinin etkisi büyüktür. Sevdiğimiz insanları seçmemiz, onlarla nasıl iletişim kurduğumuz, hatta çatışma çözmemiz bile psikolojik faktörlere bağlıdır.Orada başarılı olup olmaman, büyük ölçüde psikolojik faktörlere bağlı. Örneğin, kendine güvenen, girişken biriysen yeni arkadaşlıklar kurman ve işteki sorumluluklarını kolayca alıp götürmen daha kolay olur. Ya da tam tersi, utangaç ve çekingen biriysen kendini ifade etmekte zorlanabilir, bu da iş arkadaşlarınla arana mesafe koyabilir.

Nasıl düşünüyorsun, bu örnekten yola çıkarak başka bir durum düşünebilir misin?