İMER SEMA GÜRMAN BİZDENBİL GAZETESİNİN HAFTA SONU KÖŞESİNDE
Çocukların bale eğitimine başladığı, gelişime katkısı en çok olan yaş 7-11 yaş aralığıdır. Çocukların en çok gelişim gösterdiği dönem bu süreçte yaşanır. Benim öğrencilerimin yaş grubunun dahil olduğu dönem bu yaş grupları. Bale eğitiminin o kadar çok gelişime faydası var ki saymakla bitiremeyiz fakat en temel faydaları nelerdir?
Öncelikle bedensel, fiziksel anlamda çok faydası ve kazançları var. Nedir bunlar? Omurga eğriliği, skolyoz, çapraz bacak dediğimiz x bacak, düz taban kusurlar haftada belirli günlerde yapılan kas çalışmalarıyla giderilir. Bale tekniğinde zıplama, koşma, atlama gibi çalışmalarla kaba motor, parmak el kol tutuşları ile ince motor gelişimleri sağlanır. Beden, zihin ve ruhun aynı anda beslenerek çocuğun bilişsel ve düşünsel anlamda da gelişmesine katıda bulunur. Müzik duygusunu geliştiren balede dersler, klasik müzik ile yapıldığından çocuk bu müzik eşliğinde sayı saymasını ve bu sayıyla hareket etmeyi, müzikle uyumlu dans etmeyi yani senkronizasyonu öğrenir. Ben her çocuğumuzun solfej ve enstrüman eğitimi mutlaka almasından yanayım diyerek şuraya bir dip not düşmek isterim.
Sosyallik ve iletişim açısından baktığımızda çocuğun sorumluluk duygusu gelişir nasıl gelişir?
Mesela çantasını kendi hazırlar kendi giyinir, ders saati geldiğinde sınıfta hazır bekler, saçını kendi yapar, eşyalarını kendi toplar gibi birçok sorumluluğu üstlenir. Soyut düşünmeyi öğrenir. Çocuğun yön bulma, müziğe göre hareket etme, düşünme ve konsantrasyon becerilerini artırır ki bu da hayal dünyasının zenginleşmesine yardımcı olur. Takım çalışmasını öğrenir. Mesela bir sahne hazırlık süresince dans provalarının nasıl olacağı bilincine varır. Sahne bilinci, kulis adabı gibi eğitimlerle de kendisini yetiştirir.
Dans ve sanatla kalın sevgili dostlar.